Sistemul de sănătate
Pachetele standard de urgență oferă ucrainenilor din România același acces la serviciile publice de sănătate ca și cetățenilor români. Pentru a avea acces la pachetul de urgență folosește documentul de identitate ucrainean la orice spital sau clinică publică.
Numărul de telefon al serviciului de urgență din România este 112.
Pentru serviciile medicale care nu sunt de urgență este recomandat să colaborezi cu un medic de familie. Medicul de familie este primul punct de contact pentru orice nevoi de asistență medicală care nu este urgentă sau specializată.
De obicei consultațiile sunt gratuite, dar unele servicii au un tarif stabilit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, dacă este nevoie, medicul de familie te va îndruma către un medic specialist pentru examinări suplimentare, prin intermediul unui bilet de trimitere.
Biletul de trimitere este un document eliberat de medicul de familie care te va ajuta să beneficiezi de servicii medicale gratuite sau la preț redus în cadrul clinicilor medicale publice și al unor clinici private.
Copiii cu vârsta sub 18 ani sunt consultați gratuit de către medicul de familie și sunt trimiși la un pediatru, dacă este necesar, prin intermediul unui bilet de trimitere.
Sistemul românesc de asigurări sociale de sănătate oferă o acoperire universală de asigurări de sănătate pentru minori și pentru persoanele angajate.
Citește mai multe despre drepturile tale în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Dacă ai întrebări, te rugăm să ne contactezi.
Înscrierea la medicul de familie
Pentru a te înscrie la un medic de familie din Iași este necesar permisul de protecție temporară.
Trebuie să mergi personal la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru a te înregistra în baza de date.
Înainte de vizită verifică adresa și orarul. Dacă nu vorbești limba română, ia un vorbitor de limba română cu tine sau sună-ne pentru a te ajuta cu traducerea.
Odată ce ai fost înregistrat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate poți alege un medic de familie cu care să colaborezi.
Pentru a te putea înscrie la medicul de familie trebuie să te prezinți personal la cabinetul acestuia cu permisul de protecție temporară și un document de identitate (pașaport internațional sau pașaport ucrainean tradus).
O serie de medici de familie din Iași s-au oferit voluntari și și-au exprimat dorința de a oferi servicii medicale gratuite refugiaților ucraineni.

Medicii de familie care oferă aceste servicii pot fi accesați pe pagina web a Colegiului Medicilor Iași.
Dacă nu reușești să găsești un medic de familie potrivit în lista de mai sus, ia în considerare posibilitatea de a contacta unul dintre ONG-urile locale care te pot ajuta:
Voluntarii de la Centrul pentru Refugiați Nicolina te vor ajuta să te înscrii la unul dintre cei 3 medici de familie cu care colaborează. CTR Nicolina lucrează cu voluntari vorbitori de limbă rusă/ucraineană.
Reține că trebuie să ai cu tine Permisul de protecție temporară și pașaportul.
De asemenea, CTR Nicolina te poate ajuta să obții o programare la un medic specialist, în funcție de nevoile tale și poate compensa parțial costul consultațiilor.
Centrul Medical al Crucii Roșii din Iași oferă înscriere și consultații gratuite la medicul de familie, pediatru și psiholog (pentru copii și adulți), precum și alte servicii medicale gratuite. Serviciile sunt disponibile în limba rusă/ucraineană. Pentru a stabili o programare, vă rugăm să folosiți datele de contact de mai jos. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați grupul dedicat de pe Telegram.
Program: De luni până vineri, 9.00 - 17.00 (pediatru 9.00 до 15.00)
Numărul de contact: +40 723 359 817