Despre angajarea ucrainenilor

Cum să angajezi cetățeni ucraineni în România

Dacă reprezinți o companie care dorește să angajeze ucraineni în Iași, remote sau on-site, cu normă întreagă sau part-time, permanent sau temporar, suntem aici pentru a te ajuta.

Cine are dreptul de a se angaja în România?

Cetățenii ucraineni care au obținut permisul de protecție temporară au dreptul de a se angaja în România. Cetățenii ucraineni care doresc să lucreze în țara noastră nu au nevoie în prezent de viză de muncă.

Ce este un permis de protecție temporară?

Permisul de protecție temporară este un document eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări care le conferă refugiaților ucraineni dreptul de a rămâne în România pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire, dar și dreptul de a se angaja, de a utiliza serviciile medicale sau de a se înscrie la una dintre instituțiile de învățământ.

Află cum se obține permisul de protecție temporară în Iași.

Cum ajută permisul de protecție temporară la angajarea unui refugiat?

Cetățenii ucraineni care au solicitat forma de protecție temporară au dreptul de a fi angajați în aceleași condiții ca un cetățean român. Permisul de protecție temporară conține informații precum CNP-ul românesc, numele, prenumele, data nașterii, cetățenia, data eliberării documentului. 

Cu aceste informații, procesul de angajare se poate desfășura ca în cazul unui angajat român.

Cum dovedesc ucrainenii că au experiență în domeniu?

Pentru cetățenii ucraineni care nu dețin documente care să ateste calificarea profesională, este necesară o declarație pe propria răspundere care să ateste experiența anterioară. Angajarea în aceste cazuri se poate face numai pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire ulterioară pentru perioade de 6 luni, pentru o perioadă totală maximă de un an.

Informații utile pentru angajatori

Pentru a angaja un cetățean ucrainean, pe lângă documentele necesare pentru angajarea cetățenilor români, va mai fi nevoie:

  • O copie a permisului de protecție temporară
  • O copie a pașaportului
  • O declarație pe propria răspundere care să ateste experiența anterioară și absența antecedentelor penale

Declarația trebuie semnată în două exemplare, pe care le puteți descărca în limbile română și ucraineană.

Înregistrarea contractului de muncă pentru un cetățean ucrainean în Registrul general de evidență al salariaților (Revisal) se face în același mod ca pentru un cetățean român, pe baza CNP-ului obținut odată cu permisul de protecție temporară. Accesează ghidul pentru înregistrarea angajaților cetățeni ucraineni în Revisal.

În termen de 10 zile de la angajare, angajatorul trebuie să notifice Inspectoratul General pentru Imigrări. Anunțul se face personal, prin depunerea dosarului angajatului care conține:

  • Print screen din Revisal cu raportul per salariat
  • Print screen din Reges (după înregistrarea angajării)
  • O adeverință prin care se certifică angajarea cetățeanului ucrainean 
  • O copie a contractului de muncă
  • O copie a pașaportului
  • O copie a permisului de protecție temporară
  • Cerere de înregistrare (nu există un model standard)

 

În momentul încetării contractului de muncă, angajatorul este din nou obligat să notifice Inspectoratul General pentru Imigrări și să prezinte:

  • Document de demisie, semnat
  • Print screen din Revisal cu raportul per salariat
  • Print screen din Reges (după rezilierea contractului)
  • Cerere de înregistrare (nu există un model standard)

Ia în considerare faptul că legislația privind statutul de refugiat este dinamică și asigură-te că managerul tău de Resurse Umane este la curent cu ultimele modificări.

Ne propunem să menținem informațiile de pe platforma noastră clare și actualizate. Dacă ai trecut prin procesul de angajare a ucrainenilor și poți aduce îmbunătățiri acestui articol, te rugăm să ne contactezi folosind unul dintre canalele de mai jos.

Sunați-ne

Contactați-ne pe Whats App