Transportul public în Iași

Cum și de unde poți cumpăra bilete pentru transportul public din Iași

Costurile pentru cele mai utilizate bilete de transport în comun sunt:

1) bilet pentru 120 de minute pentru o zonă – 3.00 RON
2) bilet pentru 120 de minute pentru 2 zone – 4.00 RON
3) abonament pentru o zi (24 ore) pentru Zona 1 – 12.00 RON
4) abonament pentru o lună (30 zile) pentru Zona 1 – 110.00 RON

Vezi toate prețurile disponibile pentru transportul public din Iași.

Vezi cum sunt împărțite zonele de transport public din Iași.

Pentru a folosi cu ușurință mijloacele de transport în comun din Iași, folosește Tranzy. Aplicația mobilă locală te ajută să alegi vehiculul potrivit în funcție de destinație, își spune care este cea mai apropiată stație de autobuz și când sosește următorul mijloc de transport. Tranzy este disponibil în limbile ucraineană, română și engleză.

Descarcă Tranzy pentru Apple sau Android.

POS în interiorul vehiculului

Fiecare mijloc de transport public are un terminal contactless special, albastru (sau galben) de unde poți achiziționa un bilet în timpul călătoriei. Vezi cum arată acest dispozitiv.

Cum cumperi un bilet prin POS:

1) Selectează biletul dorit.
Terminalul afișează în mod implicit biletul de 3.00 RON valabil pentru 120 de minute pentru Zona 1. Pentru a confirma această selecție, apasă butonul din stânga sus. Pentru a alege o altă opțiune, apasă butonul din dreapta sus.

2) Plătește.
După ce confirmi selecția, ține cardul apropiat de dispozitiv, în dreptul semnului de contactless, pentru a plăti.

3) Confirmarea tranzacției.
Un beep și 4 LED-uri se aprind pentru a indica o tranzacție reușită.

4) Aprobarea tranzacției.
Așteaptă chitanța de hârtie emisă de dispozitiv. Aceasta este singura dovadă că ai un bilet valabil. Păstrează chitanța pentru întreaga călătorie.

După finalizarea tranzacției (pasul 4), dacă ecranul terminalului este roșu, tranzacția nu a fost aprobată. În acest caz este nevoie să folosești o altă metodă de plată.

Aplicația 24pay

Cu 24pay poți cumpăra bilete pentru orice transport public din Iași (tramvai sau autobuz). Aplicația poate fi utilizată doar în limba engleză sau română.

Descarcă 24pay din GooglePlay, AppStore sau AppGallery.

Înainte de a cumpăra biletul electronic, asigură-te că ai adăugat cardul tău bancar în Setări -> Detalii plată.

Cum cumperi un bilet de la automatele EPIN:

1) Selectează Transport public -> Iași.

2) Selectează "Cumpără bilet" > Iași

3) Selectează biletul dorit. Dacă dorești să cumperi un bilet normal, cu o valabilitate de 120 de minute, selectează Cumpără Bilet Preț Întreg.

Cu 24Pay poți cumpăra atât bilete, cât și abonamente de transport pe termen lung.

4) Selectează metoda de plată (Plată card sau Plată SMS). 

Dacă ți se solicită biletul de către controlor, accesează Portofel din 24pay și deschide biletul disponibil.

Automatul de bilete EPIN

Automatele de bilete EPIN se găsesc în apropierea unor stații de autobuz. Aceste automate pot fi folosite pentru a cumpăra bilete de hârtie doar cu cash. Așa arată automatul de bilete EPIN.

Cum cumperi un bilet de la automatele EPIN:

1) Apasă butonul corespunzător biletului dorit. Pentru această operațiune folosește unul dintre butoanele verzi etichetate cu CTP (Compania de Transport Public din Iași). Există mai multe opțiuni: 1, 3 sau 5 bilete; abonamente pentru 1, 7 sau 30 de zile. Există bilete pentru 1 zonă (1 zonă) și 2 zone (2 zone). Verifică zonele de transport public din Iași.

2) Introdu numerarul (doar RON) în spațiul special.

3) Ridică biletele și restul (dacă este cazul) din spațiul acoperit din partea de jos a dispozitivului.

Chioșcul de bilete

Poți cumpăra bilete de hârtie și abonamente de transport și de la chioșcurile de bilete. Chioșcurile de bilete se numesc CTP – Bilete Abonamente și arată așa

Biletul de hârtie este valabil doar pentru o călătorie și numai în mijlocul de transport în care a fost compostat.

Dacă cumperi un set de bilete (30 de bilete de hârtie), păstrează cotorul deoarece trebuie să îl prezinți controlorului în timpul călătoriei.

La intrare, în interiorul vehiculului, toate biletele de hârtie trebuie compostate. Pentru a composta, introdu biletul în fanta specială din cutiile galbene din interiorul vehiculului (de obicei, cutiile sunt atașate la unul dintre stâlpii verticali). 

Dacă trebuie să îți cumperi un abonament pentru transportul public, vei avea nevoie de pașaport și de o fotografie mică.

Ține cont de faptul că este posibil ca unii vânzători de bilete de la chioșcuri să nu vorbească nici o limbă de circulație internațională, așa că pregătește-ți cunoștințele de limbă română.

De asemenea, majoritatea acestor chioșcuri sunt de obicei închise, așa că vă încurajăm să alegeți una dintre celelalte metode de achiziționare a biletelor de mai sus.

Dacă mai ai întrebări despre transportul public din Iași, te rugăm să ne contactezi folosind una dintre opțiunile de mai jos. Vă vom ajuta cu drag.

Sunați-ne

Contactați-ne pe Whats App