Sistemul asigurărilor de șomaj

Servicii gratuite oferite cetățenilor ucraineni pentru integrarea pe piața muncii din România

Citește mai multe despre sistemul asigurărilor de șomaj și cum te poți înscrie dacă ești din Iași. 

De ce să te înscrii în sistemul de asigurări de șomaj

Prin înregistrarea la Agenția Județeană Pentru Ocuparea Forței de Muncă - AJOFM Iași cetățenii ucraineni pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români.

Astfel, înregistrarea în baza de date AJOFM Iași conferă cetățenilor ucraineni următoarele drepturi:

  • Informare și consiliere profesională;
  • Medierea muncii pe locurile de muncă vacante;
  • Formare profesională - prin participarea la cursurile gratuite de formare profesională;
  • Evaluarea și recunoașterea competențelor profesionale obținute în contexte non-formale sau informale;
  • Sprijin și asistență pentru obținerea unui loc de muncă în statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European.

Cum să te înscrii

Înscrierea se face la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași (AJOFM). 

Documentele de care aveți nevoie sunt permisul de protecție temporară și documentul de identitate (pașaport, carte de identitate).

Adresa Agenției Regionale pentru Ocuparea Forței de Muncă este Șos. Națională, 1, Iași, Iași, 700634, iar programul de lucru este:

Luni - Joi: 8:00 am - 16:30 pm
Vineri: 8:00 am - 14:00 pm
Sâmbătă - Duminică: Închis

AJOFM lucrează cu persoane vorbitoare de limba engleză și o persoană vorbitoare de limba rusă. Înainte de a merge la AJOFM ia în considerare posibilitatea de a fi însoțit de o persoană vorbitoare de limba română pentru a te asigura că totul va decurge fără probleme. De asemenea, ne poți suna și te vom ajuta cu traducerea.

Cum funcționează

După înscrierea la AJOFM Iași ca persoană în căutarea unui loc de muncă, veți avea acces la sistemul de asigurări de șomaj, la serviciile de informare și consiliere profesională și la cursurile gratuite de formare profesională organizate de AJOFM.

În cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, veți completa, cu sprijinul și sub îndrumarea consilierului de orientare profesională, o declarație pe propria răspundere în care vă veți preciza experiența și abilitățile profesionale. Declarația este disponibilă în limbile română și ucraineană.

După parcurgerea activităților din cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, veți fi mediat în muncă pe un loc de muncă vacant care corespunde calificărilor și experienței declarate de dumneavoastră și primiți dispoziția de repartizare în vederea prezentării la angajator.

În cazul în care veți contacta direct un angajator, fără a mai solicita serviciile AJOFM, veți completa declarația pe propria răspundere prevăzută, împreună cu angajatorul la care urmează să vă încadreze în muncă. Declarația stă la baza încheierii contractului de muncă.

Pe platforma ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă) puteți verifica în timp real locurile de muncă disponibile.

Ne propunem să menținem informațiile de pe platforma noastră clare și actualizate. Dacă ai trecut deja prin procesul de înscriere și poți aduce îmbunătățiri acestui articol, te rugăm să ne contactezi folosind unul dintre canalele de mai jos.

Sunați-ne

Contactați-ne pe Whats App